Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom wordt, net als het meer bekende carpaal tunnel syndroom in de pols, veroorzaakt door beknelling van een zenuw. Deze zenuw loopt vanaf de rug naar de binnenenkel en wordt daar samen met een slagader en spiergroepen bijeengehouden door een stevige band. Dit wordt de tarsaal tunnel genoemd. Doordat één of meer pezen van de spieren wat verdikt zijn, ontstaat er minder ruimte voor de betreffende zenuw en raakt deze bekneld.

De klachten kunnen geleidelijk, maar ook accuut ontstaan en er zijn veel oorzaken te noemen. Standafwijkingen, maar ook kneuzing, zwelling of overbelasting van de voet kunnen deze klachten veroorzaken. De aandoening wordt ook vaak gezien bij mensen, die sporten beoefenen als hardlopen, of waarbij veel gesprongen wordt.

Het tarsaal tunnel syndroom kan pijn, tintelingen en een doof gevoel in de voet veroorzaken. Het heffen van de voet en het naar binnen draaien van de enkel geven ook pijnklachten. De klachten treden met name in de avond of nacht op, voornamelijk na lang staan of (hard-)lopen. In de ochtend zijn er doorgaans minder klachten.